Čuvena vinarija Liber Pater evakuisana zbog požara

Autor: Admin 20.07.2022

Vatrena stihija stigla je nadomak kontroverzne bordovske vinske kuće čija vina koštaju i do 30.000 evra po boci

Čuvena vinarija Liber Pater evakuisana zbog požara

Vinograd koji pripada slavnoj i kontroverznoj bordovskoj vinariji Liber Pater evakuisan je pre dva dana u strahu od požara. Talas vreline koji je zahvatio Zapadnu Evropu nije poštedeo ni Francusku, gde su požari ugrozili oko 30.000 hektara zemljišta. Za sada nema izveštaja o uništenim vinogradima, ali je kuća Liber Pater, poznata po izuzetno malim serijama vina koja imaju početnu cenu i do 30.000 evra, u jednom trenutku bila u velikoj opasnosti od nadolazeće vatrene stihije.

- Policija je došla kod nas jer se vatra približila vinogradu, a duvao je jak vetar - rekao je Loik Paske, vlasnik vinarije Liber Pater, a preneo Dekanter.

Na svu sreću, nijedna vinarija, pa ni Liber Pater, nije prijavila direktnu materijalnu štetu od vatre, naveo je bordovski savet za vino, CIVB.

Pre evakuacije, tim vinarije Liber Pater uništio je travnati pojas oko vinograda, kako bi sprečio širenje požara. Paske je rekao da je vinarija bila u potpunosti spremna za evakuaciju, ali da, kako je naveo, "nije lako napustiti svoj vinograd".

Kuća Liber Pater posvećena je, već četvrt veka, oživljavanju starih sorti iz Bordoa kao što su kaste, pardot i tarne-kulan. Ova kontroverzna vinarija radi sa nekalemljenom lozom u pokušaju da dočara ukus vina iz vremena pre filoksere, a ovo se postiže i izuzetno tradicionalnim metodama rada u vinogradu, bez pomoći mehanizacije. Rezultat ovog rada su vina koja se prave u veoma malim serijama od 500 boca, od kojih se prodaje samo polovina. Vina nemaju oznaku apelacije, budući da sorte koje Liber Pater gaji nisu zvanično registrovane u Bordou, kako prenosi Plava kamenica.

Izvor: Vino & Fino