Pet vinskih trendova za 2024!

Autor: Admin 29.01.2024

Vinski svet ubrzano se adaptira na klimatske promene, usvaja nove tehnologije, i odgovara na izazove koje pred vinare postavljaju mlađe generacije potrošača

Pet vinskih trendova za 2024!

Generacijski izazovi na tržištu vina sve su izoštreniji: mlađi naraštaji imaju radikalno drugačija očekivanja od vina, i vinski svet se ubrzano adaptira na njih, rušeći usput mnoge tabue. Nove tehnologije donose nove izazove i opasnosti, na scenu stupaju manje poznati vinski regioni, i sve ovo odvija se u senci globalnih klimatskih promena. Sve ovo garantuje uzbudljivu vinsku 2024. godinu.


REGENERATIVNO VINOGRADARSTVO


U minuloj godini vinska industrija širom sveta nastavila je da povećava napore u oblasti ekološke održivosti, a jedna od ključnih fraza koja će se ponavljati i u novoj 2024. godini je regenerativna poljoprivreda. Korišćenjem tehnika poput kompostiranja i očuvanja biodiverziteta, vinarije mogu poboljšati plodnost zemljišta, a regenerativna poljoprivreda dovodi i do zdravijih vinograda i kvalitetnijeg grožđa – pa samim tim i boljeg vina. Pored očiglednih koristi u procesu proizvodnje, i sama priča o regenerativnom vinogradarstvu bitan je element storytelling-a, koji je veoma važan savremenim, naročito mlađim potrošačima.


POTRAGA ZA VINIMA IZ MANJE POZNATIH REGIJA


Nekoliko vrlo složenih berbi u tradicionalnim vinskim regijama kao što je Burgundija učinilo je da cene vrhunskih vina iz ovih oblasti naglo porastu. To je jedan od faktora koji će i u 2024. godini okretati potrošače ka vinima iz manje poznatih vinskih regija, od kojih neke, kao Gruzija, Jermenija i Grčka, imaju izuzetno dugu vinarsku tradiciju. Pričanje priča o istorijskim vinskim regijama koje su do sada bile „ispod radara“ tržišta biće veoma važan element globalnog vinskog tržišta u 2024. godini, a podrazumeva se da i naši vinari mogu da traže svoju šansu, nudeći potrošačima teroarska vina od autohtonih i regionalnih sorti, nastala na tlu prebogatom istorijom.

VINSKI KOKTELI – GLOBALNI HIT

Sve složeniji pejsaž miksologije doneo je i rastući trend stvaranja koktela na bazi vina. Ovaj trend delimično je nastao i zahvaljujući pojačanom interesovanju za zdrav život kod mlađih generacija, u velikoj meri okrenutim napicima i koktelima sa malim do umerenim sadržajem alkohola. Kokteli na bazi vina pružaju velike mogućnosti za eksperimentisanje sa ukusima, i ovaj ne samo da odgovara onima koji paze na unos alkohola već otvara uzbudljive mogućnosti za saradnju između miksologa i somelijera.

ALTERNATIVE ŠAMPANJCU


Kao malo koje drugo vino, šampanjac je odličan barometar za ekonomske trendove: ovaj ultimativni simbol prazničnog duha slabije se prodaje u vremenu „stezanja kaiša“. Nakon dužeg perioda ekonomske nesigurnosti, prodaja šampanjca ponovo raste, ali potrošači tragaju i za povoljnijim alternativama, koje pri tome nisu „izvikane“ kao što su kava i proseko. Jedna od regija u usponu je Franćakorta u Italiji, koja je poslednjih decenija tiho usavršavala svoje penušavce, napravljene tradicionalnom metodom, i poslednjih meseci počelo se sve više pisati o Franćakorti kao o budućoj velikoj regiji za penušava vina.


USPON VEŠTAČKE INTELIGENCIJE


Bolje praćenje rasta vinove loze, brže analize klimatskih uslova, optimizovanje radnih procesa, efikasnije praćenje stanja zaliha, brza komunikacija sa tržištem, efikasnije generisanje sadržaja na društvenim mrežama, lakše praćenje potrošačkih navika...Možemo na više strana nabrajati načine na koje veštačka inteligencija može unaprediti vinarstvo – i već ga unapređuje, uz sve opasnosti koje okretanje AI kao radnom resursu nosi za tržište rada, i uz sve fantastične buduće mogućnosti za rad sa vinom, kao što je, na primer, neprestano praćenje razvoja arome vina u višegodišnjem kontinuitetu. Budućnost će biti uzbudljiva.

Izvor: Vino & Fino