Da li je vino gluten free?

Autor: Admin 11.04.2023

Svi znamo da pivo koje se pravi na bazi žitarica – nije za ljude koji vode ishranu bez glutena, ali šta je sa vinom? Da li je vino bez glutena?

Da li je vino gluten free?

Prema FDA (The Food and Drug Administration), da bi se proizvod smatrao bez glutena, mora da sadrži manje od 0.002% glutena. 

Kako ističe Tompson T., osnivač organizacije koja testira proizvode na gluten, vino se oduvek smatralo prirodnim bez glutena, ističe ona, pošto su sastojci koji se koriste u fermentaciji (grožđe i kvasac) prirodni sastojci bez glutena. Ali, možda nije tako jednostavno. Iako su sastojci vina 100% bez glutena, uvek postoji rizik od unakrsne kontaminacije, što je proces kojim se bakterije ili drugi mikroorganizmi nenamerno prenose sa jedne površine ili supstance na drugu, ponekad sa štetnim efektima.

Neki procesi proizvodnje vina mogu potencijalno, nenamerno da uvedu gluten u mešavinu, što je proces filtriranja neželjenih čestica koje mogu prouzrokovati da vino izgleda maglovito ili ima gorak ukus. 

Ne postoji način da se sa sigurnošću kaže da je vino bilo ili nije napravljeno sa sredstvom za fino čišćenje koje je unakrsno kontaminirano glutenom.

Još jedan faktor rizika koji treba uzeti u obzir je da su neka vina fermentisana ili odležana u hrastovim buradima. Ova tehnika proizvodnje vina daje gotovom proizvodu meku, svilenkastu teksturu. Tradicionalno, glave bureta (okrugli vrhovi) su bile zapečaćene pastom bogatom glutenom na bazi pšenice, što takođe teoretski predstavlja rizik od kontaminacije glutenom.

Crvena vina kao što su Cabernet Sauvignon, Merlot i Zinfandel imaju tendenciju da odleže duže u ovim hrastovim bačvama i stoga mogu imati veći rizik od kontaminacije glutenom. Međutim, rizik je i dalje veoma minimalan.

Iako je rizik od kontaminacije vina putem buradi minimalan, čelni ljudi najveće kompanije za proizvodnju buradi  su prepoznali ovaj "problem" i 2019. godine su prešli sa pšeničnog brašna na heljdino brašno bez glutena i parafin kojeg su koristili za zaptivače buradi.

Izvor: WIneEnthusiast