Decanter pisao o vinima sa Balkana - Kvalitet grožđa koji daje elegantna vina

Autor: Admin 12.10.2022

Najpoznatiji vinski magazin na svetu, Decanter, objavio je pre nekoliko dana izvanredno informativan tekst o vinima Balkana, iz pera Kerolajn Gilbi MW, priznatog svetskog stručnjaka za vina sa ovih prostora i čestog gosta Balkana.

Decanter pisao o vinima sa Balkana - Kvalitet grožđa koji daje elegantna vina

U tekstu pod nazivom "Wines of the Balkans – five things to know", Gilbi je odgovorila na pet pitanja o balkanskim vinima, od geografske pozicije poluostrva, preko vinske istorije i sortimenta, do preovlađujuće klime i vinskih stilova.

Gilbi se u sažetom, ali nadahnutom tekstu, osvrnula na dugu vinsku istoriju Balkana, pomenuvši i davne neolitske kulture, kao što je vinčanska, koje su uzgajale grožđe i antičko vinarstvo koje je ovde ostavilo brojne tragove. Gilbi je napisala i da je Balkan veliki prostor, prostraniji od Iberijskog poluostrva, koji se odlikuje velikim diverzitetom.

- Rezultat je taj da u ovoj regiji raste obilje autohtonih i jedinstvenih sorti. Svaka zemlja ima svoje važne sorte, od kojih neke imaju potencijal da postanu vodeće - rekla je, pomenuvši sorte kao što su kalmet, graševina, vranac, feteaska negra, rebula i prokupac.

Kerolajn Gilbi MW je dodala i da su balkanski vinari stekli pravo povjerenje u kvalitet svog grožđa, što rezultira elegantnim vinima.

- Najbolja vina nisu opterećena visokim procentom alkohola, prejakim taninima i snažnom aromom hrasta, već nude ravnotežu i harmoniju i dozvoljavaju grožđu i teroaru da zablistaju - napisala je.

Gilbi se osvrnula i na nove, zanimljive trendove u balkanskom vinarstvu, od oranžnih vina do dozrevanja vina u buradima od akacije, duda i jasena. Pohvalila je i napore na pravljenju penušavih vina i rekla da i bela i crvena vina na Balkanu dolaze u svim stilovima, od svežih i delikatnih do moćnih i karakternih. U zaključku teksta, pozvala je da se i naredne godine isprati veliki vinski događaj koji je krajem ovog ljeta u Beogradu promovisao vinarstvo tri balkanske zemlje.

- Jedan od događaja na koje treba obratiti pažnju 2023. godine je nedavno lansiran vinski sajam Wine Vision by Open Balkan, koji je u 2022. povezao Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju i prikazao raznovrsnost i kvalitet vina ove regije - napisala je Kerolajn Gilbi MW.

Izvor: eKapija