Dodeljene Gault & Millau nagrade u Srbiji prvi put

Autor: Admin 01.06.2022

Na svečanosti u hotelu Crowne Plaza predstavljeno je prvo srpsko izdanje čuvenog vodiča i dodeljena su priznanja najboljim šefovima i ugostiteljima

Dodeljene Gault & Millau nagrade u Srbiji prvi put

U Beogradu su upravo dodeljene godišnje nagrade međunarodnog vodiča Gault & Millau. Na svečanosti u hotelu Crowne Plaza predstavljeno je prvo srpsko izdanje ovog veoma uticajnog vodiča koji je prisutan u dvadesetak zemalja sveta, a čiji su inspektori prošle godine započeli potragu za najboljim srpskim restoranima, barovima, kafanama, bistroima i vinarijama.

Dva restorana, Langouste i Salon 1905 osvojila su po tri kuvarske kape na skali od jedan do pet kapa koja je zaštitni znak slavnog vodiča, Za najboljeg šefa u prvom izdanju vodiča Gault & Millau za Srbiju proglašen je Vanja Puškar, koji je utemeljio koncept New Balkan Cuisine. U kategoriji POP koja obuhvata trendi i pristupačne restorane pobedio je kultni dorćolski lokal Ćevap kod Dekija. Za najboljeg somelijera proglašen je Vuk Vuletić, a za najboljeg poslastičara - Krsto Radović iz Mandarina Cake Shop-a. Najbolji šef - mladi talenat je Marko Komadina koji radi u restoranu Petar at Tika's, a najbolji tradicionalni šef - Marko Brzak sa Salaša 137 kod Čeneja. Nagradu za šefa budućnosti primio je David Šimunić iz Salona 1905.

Svečanoj atmosferi doprineli su i "mehurići": uz šampanjac Billecart-Salmon, nastavak programa obuhvatio je i degustaciju hrane iz najboljih beogradskih restorana. Sama dodela nagrade bila je uvod u početak druženja u ekskluzivnom prestoničkom prostoru, u kome su izdavači poznatog vodiča okupili beogradsku i srpsku gastronomsku i vinsku elitu, sa ciljem da se još jednom pokaže da je naša zemlja postala odlična hedonistička destinacija.

Vodič Gault & Millau utemeljen je 1972. godine u Francuskoj i do danas je stekao reputaciju ustanove koja favorizuje savremeno kuvanje, a ne beži ni od ocenjivanja neformalnih i tradicionalnih objekata. Ocene vodiča Gault & Millau izražene su na skali od 1 do 20, odnosno 1 do 5 kuvarskih kapa. Sudije pre svega ocenjuju kvalitet hrane, kao i šefa i njegovo kuvanje, a ukupnoj oceni dodaju i utiske o usluzi, cenama i atmosferi u lokalu. Zanimljivo je to da ocena ne pripada restoranu kao takvom, već šefu i njegovoj kreativnoj i tehničkoj viziji pripreme hrane: ako šef ode iz restorana, sa sobom odnosi i svoju ocenu u vodiču Gault & Millau. Za ocenu srpske gastro ponude odgovaralo je sedam inspektora - četiri stranca i tri iz Srbije, koji su svoj posao obavili potpuno anonimno.

NAGRADE PO KATEGORIJAMA

TRI KUVARSKE KAPE

Langouste

Salon 1905

NAJBOLJI ŠEF

Vanja Puškar

NAJBOLJI SOMELIJER

Vuk Vuletić

POP - TRENDI I PRISTUPAČNI RESTORANI

Ćevap kod Dekija

NAJBOLJI POSLASTIČAR

Krsto Radović - Mandarina Cake Shop

MLADI TALENAT

Marko Komadina, restoran Petar at Tika's

ŠEF TRADICIJE

Marko Brzak, Salaš 137

ŠEF BUDUĆNOSTI

David Šimunić, Salon 1905

Izvor: Vino & Fino