Koliko je vino dugačko?

Autor: Admin 09.04.2021

Šta označava izraz dužina vina (wine's length) na koji povremeno nailazimo u engleskim tekstovima?

Koliko je vino dugačko?

Kad probate vino, uz boju, miris, ukus, teksturu koja se javlja i oseća na jeziku i nepcu, balans, te neizbežnu završnicu ili aftertejst koji vam se iz tela vraća u nos a ostaje u dnu grla, sva vina manje ili više poseduju i neke osobine koje početnici u carstvu vinskih bajki ne moraju da uoče.

Izraz koji označava dužinu vina, upućuje na potencijalnu činjenicu da vam je u ustima dobar primerak maceriranog grožđanog soka. Naime, vino može biti kratko, srednje ili dugo. Prema pojedinim izvorima uzima se da je dužina (lenght) vina zapravo osećaj trajanja aroma i drugih nadražaja koje gutljaj vina izaziva od ulaska u usta i nakon gutanja, pa do kraja završnice.Pojedina vina, pogotovo mlada, osećate samo vrhom jezika, kao da ste ih tek poljubili. Potom se taj „božole“ efekat pretvori u tanine i kiseline ili šećer.Nešto kvalitetnija vina zadržaće se osim na vrhu i na sredini jezika, razdrmati još neke degustativne kvržice i malo se urezati u sećanje. Recimo da mladi rizlinzi i sveža bela vina pretenduju ovde na presto, dok impozantnu dužinu uglavnom nude „starci“ kvalitetnog udarca.

Uzmite da je aproksimativno vreme trajanja kratkih vina 20 sekundi, srednjih 30, a ona preko 40 i više sekundi su pravi šampioni!

Ali dužina, naravno, ne znači automatski i kvalitet. Jer ako vino nije prijatnog ukusa, čim duže, tim gore. Prirodno...

Izvor: vino.rs