LANSIRAN PENUŠAVAC U ČAST JUBILEJA KRALJICE ELIZABETE II

Autor: Admin 25.02.2022

Vino The Platinum Jubilee English Sparkling Wine pravljeno je od grožđa iz Kenta i Saseksa, a može se kupiti samo tokom 2022. godine

LANSIRAN PENUŠAVAC U ČAST JUBILEJA KRALJICE ELIZABETE II

Britanski vinari dobili su novi, veliki podsticaj iz Bakingemske palate: 70 godina vladavine kraljice Elizabete II obeležava se i lansiranjem penušavog vina napravljenog u čast dugovečne vladarke i sa njenim blagoslovom. The Platinum Jubilee English Sparkling Wine deo je portfolija organizacije Royal Collection Trust, koja se brine o rezidencijama kraljevske porodice.

Predstavnik ove organizacije rekao je za Fox Business da će ovo vino moći da se kupi tokom cele jubilarne godine. Vino je kupaža šardonea, pino noara i pino menijea, a grozdovi su, kako Royal Collection Trust navodi, ručno brani u vinogradima u Kentu i Zapadnom Saseksu.

Aroma vina je prijatna i letnja, opisuju u ovoj organizaciji: tu su slatki citrusi, bele breskve i nagoveštaj slatkih zakona, uz ukuse zrelog voća i tostiranog koštunjavog voća. Proizvođači preporučuju degustaciju vina pre obroka, kao i uz čedar i morsku hranu.

Etiketa penušavca The Platinum Jubilee English Sparkling Wine je, kako se navodi, inspirisana zlatnim vezom sa svečanog ogrtača koji je kraljica nosila na dan krunisanja, 2. juna 1953. godine. Tu je i monogram EIIR (Elizabeth II Regina), uz zlatne listove masline i klasje pšenice koji označavaju mir i prosperitet. Jedna boca ovog penušavca košta 39 funti ili 5.500 dinara.

Vino se može kupiti preko sajta Royal Collection Trust, ali se isporučuje isključivo kupcima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu i Nemačkoj. Takođe, prodaje se i u Londonu, Vindzoru i Edinburgu.

Uz ovaj penušavac moguće je kupiti i svečane čaše sa nacionalnim amblemima, a jedan par košta oko 22.000 dinara.

Izvor: Vino i Fino