Najlepše vinske kuće u svetu-deo I

Autor: Admin 07.04.2021

Prvoklasna hrana i vino, zadivljujuća arhitektura, luksuzni objekti, idilične lokacije… Portal Condé Nast napravio je listu najlepše dizajniranih vinarija. Primećuje se trend da poznate vinske kuće, osim kvalitetnim vinom, žele da privuku potrošače i kreativnim, neobičnim dizajnom svojih vinarija, za šta angažuju poznate svetske arhitekte. To znači da vinarije nisu više usputna stanica na putu do glavnih atrakcija, već su i same postale destinacije ka kojima hrli sve više turista. A kako i ne bi hrlili kad vinarije na ovom spisku nude ništa manje od prvoklasne hrane i vina, zadivljujuće arhitekture, luksuznih objekata na idiličnim lokacijama.

Najlepše vinske kuće u svetu-deo I

Antinori nel Chianti Classico, Bergano – Italija

Arhitektonska kuća „Archea Associati“ osmislila je kompleks koja se stapa sa toskanskim pejzažem za vinariju porodice Antinori, koja se bavi proizvodnjom vina već 28 generacija. Atraktivno spiralno stepenište uklopljeno u čeličnu fasadu privlači najviše pažnje znatiželjnih gostiju, kao i krov objekta na kome je zasađena vinova loza. Kompleks vinarije sadrži i kompanijske kancelarije, salu od 200 mesta, restoran i muzej.

Trinchero Napa Valley, Kalifornija – SAD

U saradnji sa lokalnim dizajnerima porodica Trinchero izgradila je savremenu vinariju sa akcentom na dizajnu enterijera, koji predstavlja mešavinu italijanskih i kalifornijskih uticaja, sa fokusom na istoriju ove porodice i regiona. Prostorije vinarije uređene su nalik na katedrale, dok podrum izgleda kao vinska pećina. Najnovija prostorije je degustaciona sala od 465 kvadratnih metara sa specijalno izrađenim nameštajem i VIP desgustacionom salom.

Bodegas Ysios, Rioha - Španija

Vinariju Bodegas Ysios izgrađena je 2001. godina prema dizajnu Santiaga Calatrave. Najatraktivniji „detalj“ je zapravo krov od aluminijuma i kedrovine na kome se oslikava planinski pejzaž regije Rioha. Vinarija je dobila ime prema egipatskim bogovima Izidi (Isis) i Ozirisu, za koje se verovalo da su blisko povezani sa svetom vina.

Vinarija Petra, Suvereto - Italija

Vinariju Petra, smeštenu nedaleko od starog toskanskog sela Suvereto, kreirao je švajcarski arhitekta Mario Bota. Zgrada je kružne osnove (prepoznatljiv stil ovog arhitekte), krov je prekriven biljakama, a ono što oslikava ovaj region jeste fasada obložena roze kamenon iz Verone.