Oblici vinskih boca-odakle su i zašto tako izgledaju?

Autor: Admin 05.05.2021

Sa vinima je kao i sa ljudima – ceni se ono što je unutra! Najosnovnija aspekt pakovanja vina - oblik boce - može da vam kaže mnogo toga o vinu pre nego što izvučemo čep iz nje. Ovaj kratak tekst će vam omogućiti upravo da saznate nešto o osnovnim oblicima vinskih boca i kako se došlo do toga da tako izgledaju.

Oblici vinskih boca-odakle su i zašto tako izgledaju?

Bordoški tip (Bordeaux): Sa pravim stranama i oštrim ramenima, boca koju najčešće zovemo "Bordo", a nastala je, gde drugo, nego u ... Bordou! Oblik boce nam govori da je dizajnirana tako da uhvati vinski sediment u svoja ramena dok se sipa vino u čašu, ili je dizajn išao u tom smeru da bi omogućio lakše skladištenje boce u horizontalnom položaju. Koristi se za tradicionalne Bordo sorte - Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Petit Verdot, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc i Semillon - ne samo u Bordou već i u ostalim vinskim regionima širom sveta.

Burgundski tip (Burgundy): Burgundi ima blagi nagib ramena i širu bazu nego Bordo boca. Teorija je da je ova vrsta boce bila jedna od prvih koje su stvorene, a ovaj oblik je najlakši za duvače stakla da ga naprave. Burgundske sorte Pinot Noir i Chardonnay se čuvaju u ovim bocama, a vrlo često se koriste za italijanska vina Barolo, i vina koja dolaze iz francuskih regija Loire and Languedoc.

Šampanjski tip (Champagne): Šampanjski tip boce je sličan Burgundi boci, ali je sa debljim staklom i dubljim puntom (dno koje ulazi u samu bocu). Dizajnirana je tako da može da podnese mehuriće u njoj (imajmo na umu ogroman unutrašnji pritisak u boci koji je izazvan oslobađanjem ugljen-dioksida prilikom sekundarne fermentacije, a koji prevazilazi pritisak u automobilskoj gumi na primer).

Mozel/Alzas tip (Mosel/Alsace): Visoka, uska i elegantna, ove boce se koriste za rizling i druga aromatična vina u Nemačkoj, Alzasu i drugim regionima širom sveta. Veoma je lepa, ali pakovanje i slaganje ovih boca je pravi izazov, ako ne verujete probajte da naslažete ove boce jednu na drugu.

Boce za desertna vina (Dessert): Boce za desertno vino dolaze u svim oblicima i veličinama, u zavisnosti od stila vina i regiona odakle dolazi. Ne postoje pravila za ove boca koja bi ih istakla. Samo poređenja radi - čvrste Port boce od tamnog stakla sa nabubrenjem u vratu koje služi da uhvati talog prilikom sipanja veoma se razlikuju od onih tananih, kao led prozirnih koje se koriste za kanadska ledena vina (ice wines)!