Otkud banana ili ananas u grožđu?

Autor: Admin 02.04.2021

Možete li mi pojasniti odakle potiču svi ti razni egzotični voćni ukusi koje vinski stručnjaci pronalaze u vinu, budući da se ono pravi samo od grožđa?

Otkud banana ili ananas u grožđu?

Jedna od stvari koja često buni ljubitelja vina jesu arome i ukusi o kojima stručnjaci za vino govore prilikom opisa vina. Njihovo poreklo je stvar prirodnih procesa koji se odigravaju u grožđu, a zatim tokom i posle fermentacije.

Vino je kompleksna materija koja nikad ne miruje. Ono je živo i sve dok se ne potroši, reakcije su prisutne. Dakle, reakcije u vinu se stalno odvijaju i doprinose stvaranju određenih ukusa i mirisa. U zavisnosti od kvaliteta vina, načina proizvodnje i čuvanja, stvaraće se različiti ukusi i mirisi koji mogu biti prijatni ili neprijatni.

Prilikom opisa vina, stručnjaci se služe terminima koji će najbolje, tj. najslikovitije, opisati neko vino, a s namerom da večini ljudi približili doživljaj tog vina. Međutim, ovakvim opisom, neupućeni postaju zbunjeni i sumnjičavi. Aromatska jedinjenja, koja daju određene mirise u vinu, opisuju se na ovaj način jer su u pitanju ista ili slična aromatična jedinjenja prisutna i u voću, povrću...

Ukoliko bi se koristili hemijski nazivi za opis određene arome, poput metoksipirazina, monoterpena ili tiola, to sigurno ne bi bilo ni malo zabavno, a još manje jasno. Dakle, u pitanju su slična ili ista aromatska jedinjenja prisutna u grožđu, kasnije u vinu, a koja se mogu naći i u drugom voću ili povrću.