Petrus iz svemira?

Autor: Admin 29.03.2021

Dvanaest boca Petrusa 2000 poslatih u svemir u novembru 2019. vratile su se na zemlju nakon što su provele 14 meseci na međunarodnoj svemirskoj stanici, izdržavajući ograničenja pripreme i putovanja, i prvu analizu Instituta nauka o vinu (ISVV) koje je izveo panel od 12 stručnjaka, uključujući Filipa Drieta, direktora Instituta za enološku istraživačku jedinicu, identifikovao je neke razlike u mirisu i ukusu, kao i boji, ali one su varirale u zavisnosti od osetljivosti svakog degustatora, izveštava Subhash Arora

Petrus iz svemira?

Identitet flaša bila je strogo čuvana tajna organizatora putovanja, koji su na konferenciji za štampu 24. marta potvrdili da su za misiju izabrali Petrus 2000. Boce čija je cena bila 6500 dolara, kupljene su od Bordeaux Negocianta bez pojma o cilju. ‘Petrus je pretežno mono-sortni (merlot) i ima dokumentovanu istoriju koja nam omogućava da merimo efekte vremena vina u svemiru. Berba 2000. takođe nudi prelepu strukturu koja će nam omogućiti da u potpunosti cenimo ovaj uticaj ’, rekli su organizatori.

Na prvobitnoj degustaciji koju je početkom ovog meseca organizovao ISVV, 12 degustatora dobilo je 30 ml uzoraka svemirskih i zemljanih vina. Ovo je bio deo istraživačkog projekta koji je vodio Space Cargo Unlimited i sarađivao sa ISVV.

Panel od 12 članova izvršio je degustaciju koju je vodio Filip Dariet, da bi opisao kopneno vino i svemirsko vino prema vizuelnim, ukusnim i mirisnim kriterijumima. Među komentarima panelista bili su:

Razlika u boji, svemirsko vino ima svetlu boju cigle.
Rubin nijanse sa odsjajima poput opeke.
Što se tiče boje ivica, postoje nijanse cigle i nešto više ružičaste duž diska.

Uprkos 14-mesečnom boravku na međunarodnoj svemirskoj stanici, „svemirsko vino“ je vrlo dobro senzorno procenjeno “, objašnjava Filip Dariet. Kaže: „Primećene su razlike u pogledu boje vina. Što se tiče komponenti arome i ukusa: dva vina su opisana bogatim rečnikom koji svedoči o izuzetnoj složenosti mirisa i ukusa; posebno su zabeležene čulne dimenzije slatkoće, harmonije i istrajnosti “. Rekao je da je panel identifikovao neke razlike u mirisu i ukusu, kao i boji, ali da su one varirale u zavisnosti od „osetljivosti“ svakog degustatora.

Prvi rezultati analize podeljeni su na konferenciji za štampu koju je u gradskoj kući u Bordou održao Space Cargo Unlimited, u okviru Misije VISE, za koju se tvrdi da je prvi privatni svetski program svemirskog istraživanja čiji je cilj da iskoristi efekte mikrogravitacije na složene biološke sisteme. da se pronađu rešenja za vinogradarstvo i poljoprivredu sutrašnjice - posebno u kontekstu globalnog zagrevanja.

„Misija VISE teži unapređivanju istraživanja u vinogradarstvu koliko i proizvodnji vina. Ovaj proces i starenje vina ostaju uglavnom misterija. Proučavajući ih, otac osnivač enologije, Luj Paster, došao je do osnovnih otkrića u naukama o životu. Danas verujemo da nam jedinstvene karakteristike svemirskog okruženja mogu pomoći da nastavimo ovaj istraživački rad. Ovo je samo početak programa istraživanja i analize koji će se širiti tokom nekoliko godina. Analiza je još uvek u ranoj fazi, ali prva otkrića vrlo obećavaju za budućnost istraživačkog programa. “

Vinska industrija i potrošači nadaju se da će imati koristi od budućih istraživanja, posebno u oblasti vinogradarstva i odležavanja vina u atmosferi nulte gravitacije, i raduju se rezultatima budućih eksperimenata The Space Cargo Unlimited.