Proglašena najbolja vina na Open Balkan Wine Trophy

Autor: Admin 05.09.2022

Na sajmu Wine Vision objavljena su vina koja su osvojila trofeje na takmičenju Open Balkan Wine Trophy

Proglašena najbolja vina na Open Balkan Wine Trophy

Svedočimo revoluciji u proizvodnji vina, boljem razumevanju teroara, nastanku balansiranih vina, a kod vinara prepoznaje se novo samopouzdanje u stvaranju zaista kvalitetnih vina – zaključila je Caroline Gilby, predsednica žirija na ocenjivanju vina Open Balkan Wine Trophy.

Na sajmu Wine Vision objavljena su vina koja su osvojila trofeje na takmičenju Open Balkan Wine Trophy, a trofeje je vinarima uručila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. U žiriju je bilo 25 vinskih sudija, među kojima je bilo čak pet MW-a na čelu sa Caroline Gilby, otvoreno je 2.400 vinskih boca, oprano više od 2.000 čaša, a ocenjivalo se po sistemu sudijskih panela i standardima koji važe na svim svetskim ocenjivanjima vina. Lista vina koja su osvojila trofeje u svojim kategorijama izgleda ovako:

TROFEJ ZA NAJBOLJE BELO VINO
Pesak Sivi pinot grigio 2021
Vinarija VRT, Riđica, Srbija

TROFEJ ZA NAJBOLJE CRVENO VINO
Rodoslov Reserve 2018
Vinarija Aleksandrović, Šumadija, Srbija

TROFEJ ZA NAJBOLJE ROZE VINO
Nemir Rose prokupac – kaberne 2021
Vinarija Despotika, Šumadija, Srbija

TROFEJ ZA NAJBOLJE PENUŠAVO VINO
Trijumf noir penušavo 2019
Vinarija Aleksandrović, Šumadija, Srbija

TROFEJ ZA NAJBOLJE ORANŽ VINO
The Orange Gewurztraminer 2019
Chateau Kamnik, Severna Makedonija

TROFEJ ZA NAJBOLJE BELO VINO OD AUTOHTONE SORTE
Grašac beli 4.0 2021
Vinarija Verkat, Fruška gora, Srbija

TROFEJ ZA NAJBOLJE CRVENO VINO OD AUTOHTONE SORTE
Barovo Red 2019
Tikveš Chateaux & Domains, Severna Makedonija

TROFEJ ZA NAJBOLJE SLATKO VINO
Tri Sunca traminac kasna berba 2016
Vinarija Fruškogorski vinogradi, Fruška gora, Srbija

TROFEJ ZA NAJBOLJE POJAČANO VINO
Meduza crvena 2021
Vinarija Art et Vinum, Srbija

Celokupni rezultati, sa svim medaljama dostupni su na ovom linku

Na trećem danu sajma Wine Vision by Open Balkan, predstavnicima nagrađenih vinarija svečano su uručene nagrade. O kredibilitetu žirija, a samim tim i nagrada govori i podatak da je pet nosilaca titule Master of Wine bilo u njegovom sastavu. Svi oni će sutra otići u svoje zemlje i pričati, pisati i preporučiti vina sa ovih prostora. To je i put da prve palete vina sa Balkana nađu put do kupaca širom Evrope i sveta. Vrhunska vina ponovo se vraćaju u najstariji deo vinske Evrope.

Predsednica žirija, Caroline Gilby MW naglasila je da su zemlje Balkana male u razmerama svetske proizvodnje vina, ali da ujedinjeni možemo spremniji da izađemo na svetsko tržište.

- Ovo je pozitivan korak, nadam se da će se i druge susedne zemlje priključiti inicijativi Otvoreni Balkan. Već trideset godina pratim vinsku scenu ovih prostora i svi znamo da se u prošlosti vino masovno proizvodilo i da se nije brinulo o kvalitetu. Sad svedočimo revoluciji u proizvodnji vina, boljem razumevanju teroara, nastanku balansiranih vina, a kod vinara prepoznaje se novo samopouzdanje u stvaranju zaista kvalitetnih vina. Lokalne sorte su veoma važne – prokupac, vranac, grašac, kadarka – za ta vina imam velike simpatije. To je vaša autentičnost koja se sad interpretira na moderan način jer vidim uzbudljivu i dinamičnu vinsku priču. Nadam se da ću dolaziti još mnogo godina na ovaj sajam - zaključila je Gilby.