Provansalski roze ulazi na listu UNESCO?

Autor: Admin 09.08.2022

Savet za vina Provanse pokreće veliku kampanju sa ciljem da rozei sa juga Francuske postanu priznati deo kulturne baštine sveta

Provansalski roze ulazi na listu UNESCO?

Roze vina iz Provanse mogla bi postati zaštićeni deo svetske baštine, objavio je francuski magazin Vitisphere. Savet za vina Provanse (CIVP) objavio je da je pokrenuo inicijativu pred UNESCO za stavljanje ovih vina na prestižnu World Heritage liste, što bi predstavljalo veliki korak za francusku regiju koja danas pravi četiri procenta ukupne svetske proizvodnje rozea.

Inicijativa na nivou ideje postoji već godinama, ali je tek sada dobila svoj formalan oblik i u toku je sastavljanje tima koji bi predočio UNESCO-u razloge za stavljanje provansalskih rozea na listu koja predstavlja svojevrsnu "ličnu kartu" čovečanstva i njegovih najprepoznatljivijih dostignuća.

- Imamo u vidu da je ovo dug proces. Ja ću ga započeti, ali će ga završiti neko drugi - rekao je za Vitisphere Erik Pastorino, predsednik CIVP.

- Roze dolazi u mnogo izraza. To je delikatno vino, puno finesa, i smatramo da je ono jedno od naših velikih blaga - kaže Pastorino, koji smatra i da provansalski roze, koji uživa veliki uspeh na tržištu, mora biti strateški konsolidovan kao brend.

- Ponosni smo na sve što oblikuje današnju Provansu. Sve se kreće u pravom smeru, otvaraju se nove vinarije, vina uživaju sve veći prestiž. Ima još mnogo posla, ali sam zadovoljan današnjihm rezultatima - naveo je Pastorino ukazavši na činjenicu da je Provansa jedina vinska regija specijalizovana za roze vina, i da je sada na redu stvaranje nove strategije razvoja brenda koja će počivati na integraciji teroara i apelacija.

Krajem ove godine u planu je predstavljanje kampanje koja će, po rečima Pastorina, biti izuzetno dinamična i "eksplozivna" i koja će pokazati da je provansalski roze bez pandana bilo gde na planeti. Centar kampanje biće događaj zakazan za kraj 2023, kada će biti predstavljena vina iz najvećih provansalskih apelacija.

Izvor: Vino & Fino