Rat oko mehurića u Rusiji

Autor: Admin 27.07.2021

Novi poredak ogleda se i u vinu. Prema nedavnim izmenama zakona u Rusiji koje je potpisao Vladimir Putin samo će domaći penušavci ekskluzivno smeti da se nazivaju šampanjac. Oni francuski iz Šampanje od sad su „penušavo (gazirano) vino“!

Rat oko mehurića u Rusiji

Naravno, ovakvo vinsko „svetogrđe“ naišlo je na oštar odgovor Zapada početkom leta i pretnje da će se stopirati izvoz u Rusiju omiljenog pića bogatog sloja tamošnjih građana.

- Ako neće da šalju ne moraju – hladno je odgovorio Leonid Popovič, predsednik Ruske unije vinogradara i vinara. - Rusija ima penušava vina nimalo slabijeg kvaliteta, aroma i ukusa, naši vinoljupci neće ostati suvih grla.

Tako je počelo, a protestno pismo pariske kompanije LVMH koja poseduje brendove Hennessy i Moët & Chandon osnovan 1743. godine u Šampanji, objavljeno je u Moskvi. Čuveni brend Moët momentalno je zaustavio izvoz u Rusiju uz najavu kompletnog prekida odnosa, gde treba znati da se brendovi tipa Dom Perignon u Rusiji prodaju po ceni od 450 dolara po boci. Rusija uvozi oko 50 miliona litara penušavaca godišnje od čega 13% iz Francuske, dok na grupu LVMH otpada svega 2%. Svojoj vinskoj i ostaloj eliti ruski su zvaničnici objasnili da ako nema francuskog šampanjca, podjednako se dobro mogu fotkati sa proseccom ili španskim cava vinom u čaši.

I tad su se Francuzi malo zamislili, pogotovo nakon izjava sa ruske strane kako je francuski ditributer malo prenaglio ili pogrešno protumačio zakon koji nije nikakva pretnja međunarodno priznatom zaštitinom znaku Šampanje i njenog penušavog vina. U tom svetlu je ruski ogranak LVMH gotovo pomirljivo izjavio da će zbog novog zakona morati da promeni etikete.

Iako je ta ideja naišla na zgražavanje i žučno protivljenje francuskih vinara, prema poslednjim izveštajima se grupa LVMH složila da šampanjac za Rusiju označi kao „penušavo vino“, a u izjavi podvukla kako su njeni brendovi „uvek poštovali zakone na snazi gde god posluju, te će shodno tome nastaviti isporuke što je pre moguće kada se izvrše prilagođavanja“.

Kao mogući deo kompromisa odlučeno je da oznaka „penušavo vino“ bude odštampana na poleđini boce, ali ne i na prednjoj strani. Da se bruka ne vidi na prvi pogled.

Inače, najveći kontigent penušavaca se u Rusiji proizvodi u južnoj regiji Krasnodara. Čuveni brend „sovetskoje šampanjskoje“ izuzetno je popularan penušavac za proslavu novogodišnjih praznika, a blend je sorti aligot i šardone. Iako su prva penušava vina u Rusiji radili francuski šampanj-majstori od grožđa sa Krima stotinak godina ranije, prava pozitivna istorija domaćeg ruskog penušavca, a od sada ruskog šampanjca kreće na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine kada je penušavac Novy Svet na opšte iznenađenje pobedio francuska vina i osvojio titulu Grand Prix de Champagne. 

Izvor

vino.rs