Testament vina u Srbiji

Autor: Admin 13.05.2021

Nakon što su zablistala na svetskoj vinskoj sceni, prirodna, organski proizvedena vina vinarije Testament od lokalnih dalmatinskih sorti grožđa babić i pošip, dostupna su od prvog decembra 2020. i u Srbiji

Testament vina u Srbiji

Kao istinski proizvod dalmatinske prirode, vina vinarije Testament predstavljaju posebnu ponudu. Nastala su jedinstvenom kombinacijom suvog tla i lokalne mikroklime, kao „testament“ tradicije proizvodnje koja datira na prostoru Dalmacije još od drevnih rimskih vremena. Mahom su proizvedena od autohtone sorte grožđa babić, vrste koja uspeva na kratkom potezu dalmatinske obale oko ostataka srednjovekovnog grada Šibenika.

Naziv vinarije Testament priziva bogato antičko nasleđe čija ostavština je danas oživljena u vinarijama koje se organskim postupkom i tradicionalnim fermentacijama vraćaju suštini vina.

I pored toga što je reč o relativno mladoj vinariji, Testament je brend koji se može pohvaliti značajnim uspesima, od kojih je najznačajniji da su vina nastala od autohtonih dalmatinskih sorti ponovo našla svoje mesto na svetskom tržištu!

Dugo vremena sorta babić nije prihvatana kao grožđe od kojeg može nastati reprezetativan vinski brend. Juraj Sladić, tridesetpetogodišnji enolog i uzgajivač, direktor vinarije Testament i potomak duge loze vinogradara postavio je za cilj da svetu dokaže istinsku vrednost ove jedinstvene dalmatinske loze. Svoju misiju je ispunio nakon nekoliko godina rada u vinarijiTestament, čija vina su osvojila prestižnog Decantera, i to dva zlatna odličja – jedno vino Dalmatian Dog Babić, berba 2016, i drugo Testament Pošip iz 2019.

Zahvaljući vinariji Testament, vina ove autohtone vrste danas su izuzetno cenjena. U celom svetu godišnje se proizvede samo stotinak hiljada boca vrhunskog Babića, a najveći udeo u ograničenoj proizvodnji imaju upravo vina vinarije Testament. Samo deset posto vina proizvedenog u svetu pripada kategoriji u kojoj se ova vinarija nalazi, odnosno napravljeno je potpuno biološkim metodama od grožđa koje nije tretirano hemijskom zaštitom.

Vinarija Testament u Jadrtovcu ima 50 hektara vinograda posađenog između 2007. i 2012. godine. Vinograd je živa riznica loza lokalnih sorti: babić čini 85 posto zasada, a pored plavca i pošipa, u vinogradu ima i nešto debita i maraštine.

Sladić, koji je na čelo vinarije došao na poziv vlasnika – švedskih investitora, ističe da su originalnost i posebnost negovani kao principi u izgradnji njihovog brenda Testament.

Svaki element primorske prirode prožima vina vinarije Testament dajući im neponovljiv karakter podneblja: dubinu boje, plemenitu oporost i neočekivanu snagu.

Nijedan od tri elementa- sunce, tlo i more nije zapostavljen u jednačini. Na primer, vino Testament Koral sazreva u moru pod pritiskom od tri bara u voskom zalivenim bocama koje se na dno spuštaju u kavezu. Ovaj postupak ubrzava omekšavanje tanina, pa za šest meseci „odmora“ u moru vino dobije zrelost ravnu vinu koje je ležalo u buretu godinu i po dana.

Srpskom tržištu vinarija Testament se premijerno predstavlja vinima: Babić t. i Babić mali t, uz vina Pošip Smokvica Merga Victa i Pošip Dalmatinac.

Potrošači ih mogu dobiti putem mobilne aplikacije: WineDrop www.winedropclub.com preko koje je moguća kupovina jednim klikom, pouzećem ili putem kartice uz isporuku paketa na kućnu adresu u roku od 24 sati.

Ova vina su dostupna restoranima i preduzećima za naručivanje preko distributera ADS WINE doo poručivanjem preko e-maila: info@adswine.rs ili telefonom: 0646117565.

Izvor

winestyle.rs