Vinski falsifikator Rudy Kurniawan

Autor: Admin 20.04.2021

Američke imigracione vlasti deportovale su Rudija Kurniavana, koji je ranije osuđivan zbog prevare bogatih kolekcionara sa lažnim verzijama nekih od najboljih svetskih vina.

Vinski falsifikator Rudy Kurniawan

Falsifikovana vina koja su nekada pripadala Rudiju Kurniavanu uništavana su u Teksasu 2015. godine.
Američki maršali u Teksasu uništili su više od 500 boca falsifikovanih finih vina koja su nekada pripadala Rudiju Kurniavanu.
Rudi Kurniavan deportovan je komercijalnim letom sa međunarodnog aerodroma Fort Vorth u Dalasu, objavila je ove nedelje američka imigracija i carinska uprava (ICE).

Izvršitelji su ga gledali kako odlazi, rekao je ICE, koji je držao Kurniavana nakon njegovog puštanja iz zatvora krajem 2020. godine.

Sleteo je na međunarodni aerodrom Soekarno-Hatta u blizini Džakarte u rodnoj Indoneziji u petak 12. aprila.


Jednom poznat kao „Dr Conti“ po ljubavi prema vinima iz burgundskog čuvenog Domaine de la Romanee-Conti, Kurniavan se u prvoj deceniji ovog veka popeo na istaknuto mesto na američkoj sceni vrhunskih vina.

Ali 2014. godine osuđen je na 10 godina zatvora, nakon što je utvrđeno da je prevario bogate kolekcionare u milionima dolara proizvodeći falsifikovane verzije finih vina.

Kurniavan je uhapšen 2012. godine nakon što su službenici FBI-a pronašli lažne etikete, čepove i vina u pretresu njegove kuće.

Njujorški sud ga je naknadno osudio za "mail and wire fraud" nakon dvonedeljnog suđenja porote u decembru 2013.

Tokom njegovog suđenja, sud je čuo kako je Kurniavan u svojoj kuhinji u Los Anđelesu skrivao lažne verzije nekih od najpoznatijih svetskih vina - skrivenih od pogleda prozorom prekrivenim folijom.

Takođe se ispostavilo da je Kurniavan u to vreme ilegalno živeo u SAD-u. ICE je ove nedelje rekao da Kurniavan nije uspeo da napusti zemlju kada je to zatraženo 2003. godine.

Komentarišući svoju odluku o deportaciji 44-godišnjeg Kurniavana, ICE je rekao, „On predstavlja pretnju za javnu bezbednost zbog svoje teške osuđujuće presude“.

Priča o Kurniavanu od tada je inspirisala dokumentarni film „Kiselo grožđe“ koji je dostupan na Netflix-u.