Zašto dame radije piju belo vino?

Autor: Admin 02.06.2021

Ugledni Vol strit žurnal poduhvatio se zadatka da utvrdi jednom za svagda zašto pripadnice lepšeg pola radije posežu za čašom belog vina. Argumenti u njihovom mikroistraživanju mahom su anegdotskog karaktera, ali su posegnuli i za medicinskim faktima.

Zašto dame radije piju belo vino?

Autorka teksta, stalna kolumnistkinja Vol strit žurnala Leti Tig, ponudila je rezultate sopstvene mini-ankete među koleginicama i prijateljicama. Razlozi za biranje belog umesto crnog su raznoliki i uglavnom vrlo konkretni.

- Žene sa kojima sam razgovarala najčešće su navodile zdravstvene razloge kao primarni razlog za to što uvek biraju belo vino. Moja prijateljica Kejti rekla je da je prestala da pije crveno vino zbog gorušice, i da joj belo vino uopšte ne pravi stomačne tegobe. Ali, crveno vino joj nedostaje, i njegovo napuštanje poredi sa selidbom sa Menhetna u Nju Džersi. Voli svoj život u Nju Džersiju, ali to nije to. A moja prijateljica Gabrijela, novinarka, preobraćena je na belo vino kada je shvatila da joj crveno vino, naročito ono sa puno tanina kao što je kaberne, izaziva jake glavobolje. Sada pije španska bela vina i poneku čašu pino noara. Ona priznaje da izgleda smešno kada naručuje belo vino uz odrezak, ali je glava više ne boli – napisala je autorka, i navela i primer još jedne drugarice, Klaudije, urednice u izdavačkoj kući, koja smatra da je crveno vino „teško i neugodno“, u kontrastu sa prijatnom svežinom belog vina.

Postoji i teorija da je migrena verovatno najvažniji razlog za preferenciju žena prema belim vinima. Migrena je kod žena češća nego kod muškaraca, a crveno vino, iz razloga koji još uvek nisu dovoljno poznati, može da služi kao okidač za nastanak migrene. Endrju Voterhaus, profesor enologije na Kalifornijskom univerzitetu, rekao je:

- Crveno vino sadrži deset puta više supstanci na bazi fenola od belog vina. Neke od ovih supstanci, kao što su tanini i pigmenti, razlažu se u jetri na takav način da akumuliraju azotni oksid u organizmu, a azotni oksid utiče na širenje krvnih sudova, što je čest uzrok migrene - rekao je Voterhaus.

Autorka teksta je napisala i da je isključivo od žena čula reč „osvežavajuće“ kada je vino u pitanju: muškarci kod vina, po njenom mišljenju, traže sasvim druge kvalitete, pre svega da bude snažne, robustne arome.

Da žene radije piju belo od crvenog vina potvrđuje i stručnjak nespornog renomea kada je vino u pitanju, Liz Tač, nosilac titule Master of Wine.

- Osobe sa hipersenzitivnim čulom ukusa češće su među ženama nego među muškarcima. Izuzetno osetljive osobe često ne vole vina jakih tanina i naglašene kiseline. Njih privlače slađa vina, bela vina i rozei – objašnjava Liz Tač.

Za preferenciju žena prema belim vinima autorka teksta u Vol strit žurnalu je ponudila još jedno, duhovito i pomalo mizogino objašnjenje: bela vina ne ostavljalju mrlje na tepihu.